dinsdag 15 april 2008

Three of a kind: 6. Ajax en PSV; doodsaaie kampioenen

W ilco. Je vraagt mij of ik denk dat de traditionele top drie (Ajax, PSV en Feyenoord) de komende jaren kampioen blijft worden of dat een subtopper binnen vier jaar kampioen wordt. Ten eerste vind ik dat er geen traditionele top drie meer bestaat. Misschien van vroeger uit, maar Feyenoord is de laatste jaren absoluut niet beter dan een Heerenveen, AZ, Groningen of Twente. Mijn tweede punt zal ik hieronder proberen te verwoorden.



"Subtoppers als Twente, Heerenveen, maar ook Groningen dat ondanks alle verkopen gewoon bij blijft, blijven zich ontwikkelen, terwijl de ontwikkeling bij de topclubs stagneert", zegt Verbeek op de website van SC Heerenveen. "Er wordt straks een subtopper kampioen, daar ben ik van overtuigd." Gertjan Verbeek is een goede trainer, ik heb hem erg hoog zitten. Maar ik vind dit een te makkelijke opmerking. Als hij gelijk heeft, zoek ik hem persoonlijk op gehuld in Friese kleding.

De laatste club die buiten Ajax, PSV of Feyenoord kampioen werd was AZ'67. In het jaar 1981 veroverden zij de titel met ruime voorsprong op Ajax. Ondanks dat er nog wel subtoppers in de buurt van het kampioenschap hebben gezeten, werden tot en met 2008 alleen Ajax (10), PSV (13) - en in minder mate - Feyenoord (3) kampioen. In 1999 werd Willem II tweede achter de Rotterdammers. SC Heerenveen eindigde het jaar daarop achter kampioen PSV. Dit gebeurde echter wel met ruime achterstand: respectievelijk vijftien en zestien punten.

In het succesvolle jaar van Ajax, 1995, werd Roda JC tweede in de Eredivisie. Toen nog met twee punten voor een overwinning, eindigden de Limburgse ploeg zeven punten achter het team van Louis van Gaal. Dit lijkt natuurlijk de beste klassering, maar door andere puntentelling verkijk je je daarop. Verder is er nooit een subtopper geweest - na 1981 - die tweede is geëindigd. Wel zijn er in al die jaren genoeg middenmoters die het ver hebben geschopt. Een FC Groningen, Heerenveen, AZ, Roda JC en Vitesse mochten zo nu en dan snuiven aan de top.

Ik heb niet het idee dat er nu ineens een grote opmars is. AZ heeft het twee jaar volgehouden en moest dit jaar zelfs vrezen voor degradatie. Heerenveen heeft nu een paar goede jaren gehad, maar onder Foppe de Haan maakten zij ook een mindere periode door. Het is nog maar de vraag hoe het nu verder gaat zonder toekomstig Feyenoord-trainer Gertjan Verbeek. Roda JC is ook een goed voorbeeld. In de jaren '90 waren zij dé angstgegner voor de grote ploegen, maar anno 2008 vrezen niet veel teams meer voor de formatie uit Kerkrade.

De suptop is gewoon te wisselvallig. Als Ajax een slecht seizoen draait eindigen zij tweede of derde. Als Twente of Heerenveen een slecht seizoen draait eindigen zij rond de achtste positie. Niemand kijkt ervan op, de trainer mag blijven zitten en volgend seizoen begint alles weer op nul. Feyenoord is al jaren geen topclub meer - behalve de uitschieter in 2002, toen de Rotterdammers onder leiding van Bert van Marwijk de UEFA-cup wonnen - en de Eredivisie zal de komende jaren alleen nog maar bepaald worden door PSV en Ajax. Zij hebben het geld, zij kopen de goede spelers weg bij subtop, de subtop levert kwaliteit in, hebben vervolgens geen geld om een zelfde speler terug te kopen en zullen het moeten doen met talenten.

De subtop heeft één of twee topjaren, moet daarna de uitblinkende spelers verkopen en zakt weer één of twee jaar weg. Zo gaat het al jaren en zo zal het ook jaren blijven. Alleen bij AZ zie ik een sprankje hoop. Met het geld van Dirk Scheringa zie ik wel een hoop toekomst, ondanks dat het laatste jaar dramatisch was. Kortom: ik geloof niet dat binnen vier jaar een subtopper kampioen wordt. Binnen twintig jaar zal er misschien één club een wonderjaar hebben, net iets beter dan NAC Breda nu. Ja dan, dan zie ik misschien een keer een andere kampioen.


Dit jaar spelen Twente en Heerenveen het mooiste voetbal. PSV - of misschien nog Ajax - wordt echter kampioen. Vooral de Eindhovenaren krijgen vaak veel kritiek over het spel. Ook in de Champions League komt dit voor. Arsenal werd uitgeschakeld door Liverpool, terwijl Arsené Wenger en zijn mannen mooier en aantrekkelijker voetbal spelen dan het team van Rafael Benitez. Ook Hugo Borst vond dit. Hij vond het doodzonde dat Arsenal niet door ging naar de halve finale. Johan, hoe denk jij hierover? Hoe komt het toch dat dit vaker voor komt. Wat is hier de reden van? Heb jij daar een duidelijke gedachte over?

1 opmerking:

Anoniem zei

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Teclado e Mouse, I hope you enjoy. The address is http://mouse-e-teclado.blogspot.com. A hug.